Etalage benen

Wat is perifeer arterieel vaatlijden?

Bij perifeer arterieel vaatlijden is er sprake van één of meerdere vernauwingen in de slagaders die naar de beenspieren gaan.

Als gevolg hiervan gaat er bij inspanning te weinig zuurstof naar de beenspieren. Dit leidt tot krampachtige pijn of een doof gevoel. Deze pijn treedt vaak op in de kuiten, maar kan ook in de bovenbenen of bilspieren optreden. Na rust verdwijnt de pijn. Dit heet in de volksmond etalage benen.

Kijk voor meer informatie over perifeer arterieel vaatlijden op: https://www.chronischzorgnet.nl/aandoeningen/pav/wat-is-het

 

Wist je dat er in nederland jaarlijks meer dan 30.000 patienten consservatief behandeld worden met etalage benen?

Een normale slagader (links) en een verstopte slagader (rechts)

staptherapie en veranderen van gewoontes

Een stap in de goede richting

Je hoeft niet naar een ziekenhuis voor de behandeling van etalage benen. In 83% van de gevallen hoef je zelfs niet geopereerd te worden aan deze klachten. Maar om hier van af te komen vraagt het wel gedragsverandering en een inspanning.

De vier belangrijkste zaken zijn:

  • stoppen met roken
  • meer bewegen
  • medicatie correct nemen
  • aanpassen van voeding

 

maak nu een afspraak

Je bent in goede handen

Meer bewegen en minder pijn

Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar door meer te bewegen gaat de pijn tijdens bewegen verminderen. Voor mensen die lijden aan Etalage benen, is staptherapie onder begeleiding het belangrijkste middel. We houden ons aan de internationale richtlijn symptomatisch perifeer arterieel vaatlijden.

 

Het is een intensief traject van ongeveer 1 jaar. Het doel is om de loopafstand te vergroten, gerelateerde gezondheidsrisico’s te verminderen en de kwaliteit van leven te verbeteren. Daarbij wordt rekening gehouden met eventuele andere aandoeningen (comorbiditeit) en/of andere beperkingen.

 

In de eerste periode behandelen we 2-3x per week. Later bouwen we af naar 1x per maand. Tijdens deze behandelingen wordt er fysiek getraind binnen de mate van het mogelijke. Daarnaast coachen we je naar een gezondere levensstijl.

 

We bekijken samen hoe voldoende bewegen en een gezondere leefstijl op een prettige manier een plek kunnen krijgen in jouw dagelijks leven. Zo kan je ook na het beëindigen van de behandeling de voordelen van de behandeling vasthouden.

 

maak nu een afspraak

Nog vragen?

Contacteer ons

  info@i-improve.be

  Museumstraat 11 (1ste verdieping)
2000 Antwerpen-Zuid
België

  03 43 500 53

  Open maandag – vrijdag
Enkel op afspraak

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
I-improve