Wat is artrose?

Artrose is een ziekte van de gewrichten, vaak van de heup en de knie. Ongeveer 15% van de Belgische bevolking heeft artrose. Artrose is chronisch en langzaam progressief.

Chronisch betekent dat het niet meer over gaat. Langzaam progressief betekent dat het langzaam erger wordt. Vaak krijg je pas klachten als de kwaliteit van het kraakbeen al een tijd achteruit is gegaan.

Artrose tast het kraakbeen aan en ook allerlei andere structuren in en rondom het gewricht, zoals het bot en de spieren.

Bron: KNGF richtlijn artrose heup-knie

maak nu een afspraak

Wist je dat: niet iedere 50-plusser nog geopereerd mag worden aan de knie? De overheid heeft bepaald dat patiënten met knie artrose eerst een conservatieve behandeling moeten proberen en beter moeten leren bewegen vooraleer ze geopereerd worden. Kijkoperaties geven op lange termijn te weinig resultaat en kosten te veel geld.

Kinesitherapie in Antwerpen - i-improve - kine & coaching in Antwerpen-Zuid - kinesist met oudere man

goed bewegen is je goed voelen

Wat kun je doen aan artrose?

Door goed met jouw klachten om te gaan, wordt de artrose niet erger of verbetert de artrose zelfs!
Hoe ga je goed met je klachten om? De volgende dingen zijn belangrijk:

  • een goede balans tussen belasting en belastbaarheid
  • je belastbaarheid verhogen door meer te bewegen
    en oefeningen te doen
  • je belasting verlagen (als je te veel doet)
  • je gewicht omlaag (als dat nodig is)
  • pijnstillende medicijnen
  • begeleid oefenen

Voor dit laatste kun je bij ons terecht. Wij zijn experten in het begeleiden van patiënten met artrose in de heup en knie.

meer belastbaarheid is minder pijn

Hoe ziet de behandeling er uit?

In een eerste kennismaking vertel je ons wat je klachten zijn en wat je graag zou willen bereiken. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek.

In het vraaggesprek wordt er ook al gescreend op comorbiditeiten en gekeken naar welke subgroep van artrose je zit. Omdat de kans op artrose toeneemt met de jaren, is het belangrijk dat we rekening houden met het hele lichaam dat ouder wordt.

De behandelingen

De behandelingen bestaan voornamelijk uit oefentherapie. Afhankelijk van welke comorbiditeiten en subgroep van artrose je zit, wordt er gewerkt aan spierkracht opbouwen en conditietraining.

Wees niet bang, we gaan geen sportmannen of -vrouwen van jullie willen maken.

De oefeningenn zullen functioneel gekozen worden. Als je bijvoorbeeld moeite hebt met de trap omhoog te komen, zullen we dit samen oefenen. Eerst met een lage step en vervolgens opbouwen naar een normale trap hoogte.

 

maak nu een afspraak

Kinesist in Antwerpen-Zuid - i-improve - kine & coaching in Antwerpen - prestaties verbeteren

Als je lijdt aan obesitas, is het altijd belangrijk om ook naar een diëtist te gaan. Wij werken samen met Gezond met Lotte. Zij is zeer ervaren in het begeleiden van patiënten met verschillende aandoeningen.

Nog vragen?

Contacteer ons

  info@i-improve.be

  Museumstraat 11 (1ste verdieping)
2000 Antwerpen-Zuid
België

  03 43 500 53

  Open maandag – vrijdag
Enkel op afspraak

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
I-improve